Sidor

söndag 28 juni 2009

datorsocialism

På senaste tiden har jag blivit en riktig liten dator-nörd. Det verkar som att alla vill rådfråga mig och ha expertis om saker. Det känns plötsligt som att allt det jag tar för givet, sånt jag lärde mig i högstadiet när vi började köra debian hemma på dual-boot, börjar komma till nytta. Jag kan inte riktigt säga vad jag lärde mig då, men det handlar om en grundinställning tror jag. En medvetenhet om att datorer inte fungerar magiskt, inte automatiskt bootar up i grafiska gränssnitt och att om någonting är fel så finns det alltid en textfil som man kan pilla i bakom det grafiska gränssnittet.

En annan sak jag lärt mig genom åren är att socialism inte bara finns på gator och torg. Någonting som många gånger definierar fri programvara är just jämnlikhet, frihet och en känsla av ansvar för sina medmänniskor. På få platser har jag sett så stora samlingar med så hjälpfulla människor, alla gör vad de kan och vad de inte kan lämnar man åt den som kan. Ett väl fungerade samhälle som bara bygger på att alla ger vad de har och tar vad de behöver.

Det är en underbar bild av ett klasslöst samhälle som målas upp när man försöker beskriva hur den fria programvarans samhälle ser ut på botten. Går man ett par steg upp så ser det mer ut som en väl fungerade demokrati, det är inte klasslöst, men det är ändå ett folkstyre.

Problemet är att man inte kan ta alla dehär människorna, placera dem på samma geografiska plats och förvänta sig att de ska utveckla någonting annat än kapitalism. Folk kommer att agera efter vana och tradition. Och även om man kan tro att de som ingår i dethär nätverket av idéologiskt fri programvara skulle vara mer vana att dela med sig av kunskap och resurser även utanför datorns värld tror jag tyvärr inte det för det finns en viktig skillnad. I datorns värld förlorar man inte på att dela med sig. I datorns värld delar man genom att multiplicera. I datorns värld kan man ge bort någonting och ha det kvar. så kommer det aldrig att vara utanför datorns värld, då hade vi haft ett klasslöst samhälle för länge sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar