Sidor

lördag 28 mars 2009

Earth Hour

Många verkar tro att earth hour är någon slags bojkott av el, ett försök att göra världen till ett hippiekollektiv här och nu. Men det här är ingen bojkott, det här är inte som när folk på nyheterna bedyrar att de aldrig skulle köpa kläder av barnarbetare. Det här handlar inte, iallafall inte för mig, om att vi tror att vi kan innebära en direkt påverkan på makthavare "åh, nej.. de har släckt alla sina lampor, vi måste ta hårdare tag för miljön". Nej. Den påverkan kommer i andra hand. Genom earth hour så kan vi påverka oss själva.

Genom att aktivt låta bli att tända alla lampor i huset bara en gång så kan man bli medveten om hur lite man egentligen behöver dem. När man inser för sig själv att man inte behöver alla applikationer man släpat hem från olika affärer så frigör man sigsjälv från ett beroende.
Sen att detta för mycket av medias uppmärksamhet till de problem som fossila bränslen och ökad konsumtion för med sig, det är en jättebra bieffekt. Att makthavare påverkas av media, det är heller ingen nyhet så i andra eller tredje led kan vi nog påverka någonting i de politiska avtalen. ännu längre bort ligger det faktiska räddandet av svältande isbjörnar. De som vinner på earth hour är de som deltar, och som tar sig tid att tänka på vad de faktiskt gör, vad de konsumerar, vad de använder och vad det innebär att inte konsumera. För hur man nu vill se på det så är naturen, elen och ljuset saker som har pris idag.

elpriset är det väl ingen som undgått at höra talas om, priset på ljus är beroende av det, vi köper våra ljuskällor och vi köper el för att tända dem. Priset på naturen är mer diffust, men frågar du vem som helst så finns det en gräns där man är villig att offra den värld vi lever i för att leva, det är naturens pris. Vi behöver inte leva sämre för att leva på mindre, och då blir priset på naturen högre, för när vi sätter ett pris på naturen så handlar det inte om att överleva utan om att leva bra.

Så när jag släcker lamporna ikväll, och antagligen mycket mer i lägenheten, då gör jag det i andra hand för andra och i första hand för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar