Sidor

torsdag 14 maj 2009

uteslutande språk

Att vårt sätt att tänka formar vårt sätt att tala, det är det få som säger emot. Att vårt sätt att tala formar vårt sätt att tänka, det är en mer främmande tanke för många. Men den blir inte mindre viktig för det.

Jag tror inte på synonymer. Varje ord har en egen betydelse, även om vi inte vet om det. Varje ord har sin egen nyans, en blandning av svårighetsgrad, fackspråksmässighet och kulturella referenser. Varje gång man använder ett ord så förmedlar man information, men varje gång någon tar emot information så blir någon utan.

När skrivspråken utvecklades var skriften förunnad ett fåtal på samhällets topp och samtidigt som skriften innebar en revolutionerande möjlighet att förmedla information och att innesluta andra människor i kunskap, oavsett om de låg nära eller långt bort både i tid och rum. Men vad man inte talar om lika ofta idag är att varje gång du innesluter någon så utesluter du någon. Ingen grupp bedöms utifrån sina medlemmar utan en grupp bedöms alltid utifrån vilka som inte är med. Eller vad skulle du säga om ett mensa med världens högsta IQn, där bara de som var top 95% fick vara med. Det skulle nog vara världens mest IQbegåvade människor, men det skulle inte vara någonting speciellt att bli uttagen dit.

Likadant fungerar språk, du definieras inte utifrån vad för språk du kan, utan utifrån vad för språk du inte kan. Jag tycker att man bör ta ett par minuter och fundera på vad för språk man använder, vilka som innesluts och vilka som utesluts. Vilka olika betydelser ditt språk kan få för de du talar med.

även om man nog kan göra många saker med ordböcker som man inte kan göra utan så tror jag att man oftare bör gå ifrån ordboksspråken och se till folkets språk, för det är och kommer alltid att vara ordböckernas jobb att spegla språket, inte tvärt om. Det kommer alltid vara vår uppgift att göra vårt yttersta för att använda språket till att innesluta folk och inte utesluta dem.

Att försöka tygla språket är inte bara svårgjort, det är omöjligt. Revolutionen börjar i tanken, men sprids via ordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar