Sidor

måndag 15 juni 2009

samhällsansvar

Om man anser att samhället som det ser ut idag inte fungerar, har man då ett ansvar att förändra det? Eller kan man luta sig tillbaka och vara missnöjd? Hur långt är man moraliskt skyldig att agera för att få rätten att säga att saker är fel?

är man skyldig att med alla tillgängliga medel agera till förmån för det man tror på? är det godtagbart att inte handla eller till och med handla mot sin övertygelse för att gynna den i det långa loppet. Det kan ju hävdas att det långa loppet inte går att räkna ut och att man därför måste handla utifrån varje given situation, eller så kan det hävdas att det långa loppet alltid måste förutses efter bästa förmåga, oavsett hur liten den är och att varje fristående situation därför är obetydlig.

är det rätt att göra samhället sämre för att fler människor ska vakna upp och reagera, eller ska man i varje situation välja det handlingsätt som innebär att man står upp för och tydliggör sitt ställningstagande.

är det rätt att vika sig för majoritetens vilja även om man är av en annan. Om alla gjorde det skulle samhället aldrig förändras, då skulle alla som tyckte illa om någonting bortse från sina åsikter eftersom att det som de flesta tycker automatiskt skulle vara, ingen skulle kämpa för någonting.

Det finns många frågor att ta ställning till när man vill förändra ett samhälle, men det viktigaste, tror jag, är att handla utifrån vad som känns rätt och vad som verkar rätt. I varje situation, varje dag, varje minut. Det viktigaste, tror jag, är att inte glömma varför man gjort de val man gjort, att inte glömma vem man är och vad man står för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar