Sidor

tisdag 25 augusti 2009

början på en segdragen konflikt

Det är en episk bild av en slutgiltig strid mellan uttrycksfrihet och cencur många pirater vill måla upp i tider som dessa. Stora mediabolag försöker gång på gång stänga ner alla möjligheter till privat kulturspridning, och de vinner små segrar jämfört med oändligheten i den uppgift de står inför.

Men jag är rädd att det inte är någon episk slutstrid vi befinner oss mitt i. Vi står inte en på de bildliga hollywoodkullarna och inspekterar varandras arméer i väntan på vem som ska anfalla först. Än har ingen gjort något riktigt anfall. Mediabolagen har inte ännu lyckats åstakomma någon egentlig skada på varken fildelningskulturen eller de som är en del av den. De skjuter lösa skott för att skrämma piraterna till flykt, men man kan inte skrämma de som inte låter sig skrämmas. och mediebolagen känar trots piraterna mer pengar än någonsin idag.

Vad vi befinner oss i nu är början på en segdragen kapprustning, inget läger vill visa sig sämre än det andra och båda läger hävdar att fienden snart är ett minne blott. Man samlar på sig alla argument, exempel och liknelser man kan komma på för att bevisa sina motståndares idéologiska förkastlighet, men den som är övertygad låter sig inte övertygas.

Den verkliga striden kommer inte stå än på länge, och den kommer inte sluta i ond bråd död. Den som vinner striden om den intelektuella egendommen, striden om uttrycksfriheten är den som kan vänta ut den andra. Antingen måste mediabolagen fortsätta att betala per huvud för varje pirat som fängslas till dess att den sista piraten är död. Eller så måste piraterna stå, enade och splittrade, till dess att mediebolagen inte har pengar att hyra in mer polis, eller stifta fler lagar.

Dethär är en strid som våra barn kommer få slåss i mer än vi, Vi kommer minnas The piratebay som man idag minns Che Guevara. Inte den första att formulera sina idéer, och inte den bästa på att slåss för dem, men en symbol för alla de som inte har någonting att samlas under. Alla medelpirater som inte vill segla under extrempiraternas flagga och de extrempirater som inte vill ansluta till medelpiraternas baner. Alla kommer vi om femtio år kunna enas om att i den början till en strid som stod under 2000-talets första år var The Piratebay ändå en av de som höll fanan högst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar