Sidor

torsdag 5 november 2009

eget bästa

Ikväll är det filmkväll. Det är V for Vendetta som gäller, en film löst anknuten till de händelser som ägde, eller planerades äga, rum den femte november 1605. Terrorism är visserligen ingenting att fira, men det är väl värt att minnas, och uppmärksamma, hur starkt man kan tro på och kämpa för sina idéal.

Man tror lätt att terrorism är en ny företeelse, någonting som desperata individer tvingats ta sig till i ett samhälle som blivit alldeles för globalt för att alla ska kunna hålla med varandra. En företeelse som föddes den elfte september tvåtusenett, men att desperata människor gör desperata saker är ingenting nytt. Det har vi sett många exempel på genom historien.

Hurvida det är rätt eller fel att handla i andras intressen mot deras vilja är någonting vi måste fråga oss varje dag. Jag har råtter i bur, trots att de antagligen skulle vilja springa runt i lägenheten, därför att jag inte vill riskera att de tuggar igenom någonting strömförande. Tvångsintagna på psykavdelningar runtom i landet är där mot sin vilja men, hoppas man, för sitt eget bästa. Vad föräldrar säger åt sina barn att göra skiljer sig ofta från vad barn vill.

Jag tycker att de flesta av dessa exempel pekar på situationer då det är rimligt att handla i någon annans intresse mot dess vilja, men jag ser också problematiken i det, för även om jag inte tycker att terrordåd är bra så är det i princip samma handling. Att med våld eller hot om våld tvinga en eller flera individer till någonting de inte vill därför att man själv anser det vara bättre för dem. Jag antar att de flesta terrorister anser sig handla för allas bästa, eller åtminstånne de flestas, trots det vill inte de flesta människor att terrordåd ska genomföras, då hade de inte kallats terrordåd.

V for Vendetta handlar inte särskilt mycket om terrorism utan handlar på ett mycket mer konkret sätt om problematiken med, eller kampen mellan, fascism och anarkism. Men den tar ändå sitt avstamp i terrorismen som ett uttryck för en antifascistisk rörelse. Och dessutom är den femte november ett viktigt datum i filmen, så den är sevärd idag ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar