Sidor

tisdag 25 maj 2010

Towel day!

Idag har det firats handuksdagen, towel day, till minne av douglas adams. Adams var inte den bästa förattarn jag läst, inte ens inom sin genre. Men adams stod, för mig, för en estetisk process som man inte ser ofta idag. Med en logik som man sälla skådar idag, iallfall i Sci-fi.

Douglas adams och THHGTTG har blivit en ikon. någonting som går att dela in folk på olika sidor av. för två veckor sen var hans dödsdag, 2001.

Det finns många myter kring adams och kring hans mest kända verk, radioteatern som blev bok som blev film som någonstans på vägen han med att vara en uppsjö av teaterföreställningar, ett seriealbum, ett datorspel och mycket annat. Endel säger att avsnitten till radioteatern skrevs efterhand som de spelades in, endel säger att de skrevs efteråt. som ett slags konstruerat manus. Ibland hör man att filmen är dålig för att den inte är lik boken, ibland hör man att den aldrig hade fått göras lik boken för det ligger i denhär berättelsens natur att vara olik sigsjälv varje gång man hör/ser/läser den. Det har funderats tills folks hjärnor vänts utochin på sffran 42 och än vet ingen vad den betyder. Den är svaret på en fråga, men frågan är bara beskriven, inte ställd.

Jag tror att hur mycket man än pratar om fenomenet H2G2 kommer man alltid kunna se det som ett av de stora sci-fi fenomenen. Men det kommer vara ganska ointressat för folk som inte intresserar sig för författarkonst eller sci-fi. Towelday kommer aldrig bli en stor högtid. Men de allra flesta handuksdagar möter man en person man aldrig sett förr som också har en handuk med sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar