Sidor

tisdag 24 mars 2009

tillräckligt bra är tillräckligt bra

Funktionalitet före estetik. Det talesättet passar perfekt in i ett kapitalistiskt samhälle. Det passar jättebra om ens största syfte är att stärka ett monetärt system. Det sammanfattar ganska bra ett samhälle där rationalitet ska styra över känsla.

Funktionalitet före form innebär att man varje gång det kommer en ny produkt, med en ny funktion, inte längre har det bästa. Det innebär att om du vill hänga med så måste du hela tiden konsumera, köpa nytt. Varje gång någon sprutar ut en ny funktion, en ny programmvara, ett nytt lagringsformat eller en ny teknisk pryl så måste du skaffa den, eller hamna efter på skalan över vilka som har det bra och vilka som lever med gårdagens teknik, eller gårdagens kunskap.

Men är det inte så att kunskap blir värdefull först när du kan ha den till någonting, är det inte så att allt tekniken klarar av utöver det vi använder den till blir överflöd?

Jag skulle kunnat haft medicinalväxter på fönsterbrädan och i maten, jag skulle kunna kasta alla mina téer och köpt något nyttigt newage grej med mycket hälsosammare inehåll än vad jag dricker dagarna i ända. Men jag gör inte det, istället odlar jag träd som jag inte vet namnet på och som säkerligen inte är något vidare bra att stoppa i sig, istället dricker jag det té jag är sugen på. Istälet för att köpa tavlor till väggarna hade jag kunnat köpa sprej som gör mina skor vattenresistenta, men jag gör inte det, därför att jag behöver inte vattenresistenta skor. Jag vägrar bli en slav för funktionaliteten.
Jag ska just köpa en ny mus, dels till min lilla dator och eventuellt till min stora. Mitt första krav är att den ska vara snygg och bekväm. Sen ska den vara praktisk (till exempel lätt att ha med sig).

Det finns ett beroende som många med mig lider av. Att hela tiden behöva ha är en sjukdom. att hela tiden vilja ha nyare, snabbare, mindre och smartare är att lura sigsjälv. Inget av de adjektiven är synonymt med bättre. För att det ska vara det så måste man ha ett syfte, mindre är bättre om du ska få plats med fler av någonting, men det är inte bättre för att det är mindre.

Om man ska göra sig fri från konsumptionssamhället måste man kunna välja estetiken före funktionaliteten, därför att när alla möss klarar av att flytta pekaren på skärmen, då handlar det inte längre om vilken som gör det bäst utan om vilken som gör det snyggast. När alla mina skor är så pass vattentåliga att jag kan gå i snö med dem, då handlar det inte längre om att få dem så vattentåliga som möjligt, utan om att de ska vara snygga medan jag går i snön. Därför att estetiken är självmotiverande. Den är lömsk, egensinnig, föränderlig och individuell men den är självmotiverande

form före funktion = minskad konsumption

1 kommentar:

  1. Dethär känns som ett lite oviktigt och småaktigt påhopp, men jag störde mig på sista meningen här ;)

    Estetiken fyller en jättestor roll i vårt sätt att välja allt från datormöss till mat eller kläder. Men det är inte egentligen i ett självändamål, det handlar om att vi ska känna oss bra med de objekt vi omger oss med.
    Att något är fint spelar oss ingen egentlig roll, det vi reagerar på är de lyckokänslor vi får från att se på något vakert. Och vad som är vakert bestämms i sin tur antagligen av associationer och vanemönster.

    Så när du väljer tavlor istället för vattentäta skor är det en jättebra sak, på alla sätt och vis, men det är inte egentligen för estetikens skull, det är för ditt eget välbefinnande. Lite krasst kanske.

    Men som sagt vem vill ha gympadojjor i badkaret? // S

    SvaraRadera