Sidor

måndag 28 juni 2010

Piratbyrån har lagt ner

Piratbyrån har lagt ner. Det känns lite som slutet på en era. Men samtidigt har de rätt i att det mesta av vad de ville göra är gjort.

Piratbyrån startades i en tid när nedladdning och uppovsrättsbrott var samma sak i folkmun. I en tid när det var självklart att allt som mediaindustrin sa stämde, de hade ju undersökt allt med sina stora budgetar och dyra proffesorer. Piratbyrån föddes ur ett behov att diskutera vart upphovsrätten var påväg. På den tiden fanns inget starkt intresse för de frågorna i samhället generellt. På den tiden fanns ingen synlig debatt i media.

Det har piratbyrån ändrat på. Idag kan man diskutera upphovsrätt utan att börja i försvarsställning. Idag förs det en seriös diskussion kring upphovsrätt på ett sätt som inte var tänkbart för bara fem år sen.

Men när det är uppnåt, när diskussionen är startad, när det man satte sig ner för att göra är gjort. vad gör man då? Piratbyrån har aldrig kunnat vara en enad röst för alla de pirater som ställt sig bakom dem. Det är lite av genomgående problem för piratrörelsen, oförmågan att enas. Trots det har alla kunnat gå med på att de fört någon form utav talan för den intelektuella piratrörelsen i media och i resten av samhället.

Piratbyrån har de senaste året hamnat lite i skuggan av andra. Spectrial, piratpartiet och andra mindre händelser har blivit de gemensamma samlingspunkterna för piratrörelsen, iallafall har jag upplevt det så. Även om jag aldrig varit piratpartist har piratpartiet fungerat som en folkrörelse (mer än som ett parti) och som sådan har de börjat fylla upp i luckorna där piratbyrån tidigare fans. Spectrial, IPRED, FRAlagen och (kommande) ACTA har väckt stor debatt och är frågor som piratbyrån diskuterat på senare tid, men debatten har inte förts genom dem utan snarare runt dem och demonstrationerna var det andra som stod bakom.

Kort sagt har piratbyrån gjort vad de hade att göra och nu är det slut, egentligen kunde det slutat tidigare, att dethär inlägget kommer nästan en vecka efter att nyheten nådde internet talar för det.

Frågan är vad som kommer efter. För även om piratbyrån inte gjorde särskilt mycket på slutet fanns de ändå som någonting pirater kunde enas runt. Inte bara jag-vill-ha-saker-gratis-piraterna utan ideologi-piraterna. Vi som faktiskt tycker någonting om upphovsrätt, internet och integritet. Vad ska vi enas under för flagg? Visst finns det många platser, inte minst på internet där man kan diskutera upphovsrätt. Men ingen kommer bli lika accepterad som den enade röst piartbyrån var.

Det känns lite som slutet på en era.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar